Belofte maakt schuld

In maart zijn we gestart met Younicorp, samen met Marco B. Na een kleine pas op de plaats door een niet nader te noemen pandemie, hebben Daan en Ahman in september ook overstap naar Younicorp gemaakt. En ook Romy strijdt sinds kort mee voor een wereld waarin je met net zo veel plezier naar je werk gaat als op bezoek bij goede vrienden.

Doen we wat we beloven?

Maar doen we ook wat we beloven? Om daar achter te komen in  deze blog een retrospective met mijzelf. In een eerdere blog vertelde ik over ons bedrijfsmodel en de daarbij behorende 10 beloften aan collega’s. Die beloften heb ik als leidraad genomen voor deze retro.

Belofte 1: Voor de groei en richting van Younicorp leunen we 100% op jou. Zelforganisatie is daarom voor ons vanzelfsprekend

Check! Wel is het een pittig proces. Want zo vanzelfsprekendheid is zelforganisatie nog niet. En ook hier zie je dat we soms flink schuren met elkaar, helemaal conform de (jaren 60!) theorie van Tuckman. Dat is ook waarom we zo veel doen aan ‘cultuur en coaching’.

Belofte 2: de helft van de winst verdelen we onder jou en je collega’s. Want jij zorgt tenslotte ook voor het succes

Doen we! En staat ook in je arbeidsovereenkomst. Dus eind van het jaar eten we alleen nog maar kreeft en garnalen en feesten we in Ibiza tot de zon opkomt.

Ho eens even, dikke winst is bij ons sowieso geen doel. Heel veel plezier met elkaar en (persoonlijke) ontwikkeling wel. Zo’n opstartjaar is sowieso vooral investeren. En met elkaar bepalen we hoeveel geld we willen reserveren om onze cultuur in stand te houden, ook als het straks wellicht economisch minder gaat. Maar er is winst en de helft daarvan is voor collega’s.

Belofte 3: Éen dag in de week ben je bezig met experimenteren, kennis opdoen én delen. Natuurlijk gewoon overdag

Onze Epic Friday is nu nog om de week. Een hele dag en gewoon overdag, dat dan weer wel. Maar iedere vrijdag is nu nog te veel van het goede. We willen hele gave dingen doen met elkaar. Nu zijn we vooral bezig zijn met het goed ‘neerzetten’ van de (team)cultuur, onze marktbelofte en de organisatorische basis van Younicorp. Natuurlijk doen we ook hele gave dingen. Zoals ‘racen’ met Ferrari’s en Lamborghini’s.

Belofte 4: Ieder jaar krijg je 10 dagen betaald verlof voor (bij)scholing en een flink persoonlijk opleidingsbudget

Doen we! Het jaarlijkse ontwikkelbudget is 3.000 Euro per persoon. Onze Ahman is vooralsnog de enige die daar gebruik van heeft gemaakt. Met onder andere als resultaat zijn Pega CSSA certificaat met een magische score van 95%! Maar die 10 dagen en het opleidingsbudget is ook bedoeld om andere dingen te doen dan alleen (inhoudelijke) trainingen.

Het achterliggende idee is dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. Voor jezelf. Maar ook zodat je goed kan blijven bouwen en bijdragen aan de Younicorp-organisatie. Dus dat geld moet op en die studiedagen ook.

Belofte 5: Je wordt gecoacht op houding, gedrag & groepsdynamiek door onze huiscoach Judith

Doen we! Zo coacht Judith volgende week weer het volledige Younicorp team. En dat niet alleen. Want Deniz heeft iedere week een individueel coaching-gesprek met iedereen van Younicorp. Om te horen hoe/waar het goed gaat en wat beter moet. En daarbij handvatten te geven. Daarnaast faciliteert hij om de week een teamsessie met het hele team. Waarbij vertrouwen, transparantie en teamdynamiek centraal staan.

Belofte 6: Opdrachten bij klanten doe je nooit alleen maar altijd met collega’s

Ja hoor, ook dit doen we. En dat terwijl iedereen riep dat het niet zou lukken. We lijken wel zo’n tegeltje.

Echt alle Younicorpers werken bij dezelfde klant en zijn hard op weg om een high performance Pega Scrumteam te worden. MKB-Brandstof: dank daarvoor!

Voor 2021 betekent het dat we nog een ‘klant’ moeten vinden die ook gelooft in onze visie, een echt partnership wil aangaan en waar wij graag het vuur uit de sloffen voor willen lopen. Tijdens één van onze Epics hebben we al bepaald wie deze klant is. Ze weten het alleen zelf nog niet.

Belofte 7: Als je wilt geef je trainingen aan collega’s aan onze Youniversity. Of je coacht junioren in het veld of tijdens opdrachten in onze scrumfabriek

Tsja, op papier een goed verhaal. Maar we hebben nog geen junior in dienst. Ook onze zo gewenste Pega Scrumfabriek en het kenniscentrum, de Youniversity, is er nog niet. We moeten hier echt nog even flink voor groeien. Dus als je snel in dienst komt, dan kan het maar zo dat we hier over een paar maanden de eerste stappen in zetten.

Belofte 8: We zorgen voor inspiratie door sprekers uit te nodigen op kantoor. En we varen, rijden of fietsen met z’n allen naar evenementen, sessies en voorbeeldorganisaties

Een kantoor hebben we nog niet en fysiek samenkomen was in 2020 nogal lastig. Wel hebben we digitaal een aantal sprekers verwelkomd op onze Epic Friday’s. Zo hebben we, samen met Pega, gesproken over toekomst van Pega en ideeën bedacht voor een innovatieve chatbot. We hebben ons laten begeleiden om te komen tot de BHAG. En hebben we met architecten gesproken over innovatieve verplaatsbare en stapelbare kantoorunits.

Belofte 9: Ieder jaar zetten we zichtbare stappen op weg naar het meest inspirerende pand waar je ooit hebt (samen)gewerkt. Dit creëren we samen

Duikboten, volkswagenbusjes, campers, drones, een loods, een mega vet HQ. Alles is al langsgekomen qua (mobiele) huisvesting. Heel zichtbaar is het nog niet. Maar we zetten wel stappen hoe we willen samenkomen én ‘uitvliegen’ naar klanten en partners.

Belofte 10: Echt alles is transparant. Gewoon zodat je precies weet wat er speelt en daar proactief mee kunt omgaan

Zeker. Alles is transparant. Wel moeten we nog verbeteren in het eenvoudig zichtbaar en toegankelijk maken van dingen. Zodat je meteen kan zien hoe we er voor staan qua werkgeluk, klanttevredenheid en financiën. Want nu is het nog vaak vraag-gestuurd waardoor je niet altijd meteen weet hoe we er voor staan.

Samenvattend

2020 was een ongebruikelijk jaar voor ons allemaal. Ondanks alles hebben we flinke stappen gezet om onze ambities waar te maken en onze beloftes in te vullen. En dan valt het nog niet mee om snel heel veel impact te maken. Daarom zoeken we meer ‘strijders’ die gaan voor onze missie en way-of-working.

Als je eens wilt kennismaken of hierover meer wilt weten, neem dan gerust contact op met één van ons. Of neem een kijkje op onze website en LinkedIn pagina.

We spreken elkaar hopelijk snel!

Is dit interessant voor jouw netwerk?

Deel dan dit bericht en volg ons op LinkedIn!

Picture of Marco Hout

Marco Hout

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Marco Hout

Deep Democracy​

Met afstand de meest waardevolle Epic van afgelopen kwartaal: Deep Democracy. En hier lees je waarom het ook voor jou interessant kan zijn.   Herken je

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party