We stoppen met feedback geven!

De meest waardevolle Epic van dit kwartaal was die over aanspreken. Oftewel het geven van feedback. Vorig kwartaal hebben we Deep Democracy ingevoerd Deep Democracy – Younicorp voor effectievere besluitvorming. Dat zit nu lekker in ons DNA en raden we iedereen aan. Nu dus werken aan het verbeteren van onze feedback skills.  

 

Andere koek

Feedback geven is echt iets anders dan jezelf uitspreken. Uitspreken gaat over het delen van gedachten en gevoelens, terwijl feedback gericht is op informatie en suggesties voor verbetering. Beide zijn cruciaal voor effectieve communicatie en samenwerking.

In uitspreken zijn we inmiddels toppers. Lekker roepen hoe jij het ziet en wat jij ergens van vindt, gevolgd door een pittige discussie over waarom jouw visie beter is. Maar aanspreken? Da’s andere koek en blijft lastig. Toch zorgt juist dat voor beter presterende teams, intern én bij klanten.

Tijd dus voor een sessie met onze huiscoach Judith over feedback.

 

5 redenen waarom wij geen feedback geven 

Een snelle ronde leert dat we onszelf matige feedbackgevers vinden. Hier zijn onze 5 redenen:

  1. Het goed formuleren van feedback duurt te lang; dan is het momentum alweer voorbij.
  2. Feedback leidt bij ons veel tot discussies. En die vergen veel energie.
  3. Sommigen geven liever 1-op-1 feedback dan in de groep.
  4. De angst om de ander geen fijn gevoel te geven.
  5. De vraag of de ‘irritatie’ belangrijk genoeg is om (nu) iemand aan te spreken?

 

Oefenen met feedbackregels

Na de ronde ‘waarom geven we wel/niet feedback’ haalden we de theorie op. 

En daarna natuurlijk de rollenspellen om te oefenen en het geven van feedback verder in de genen te krijgen. Totdat onze Frank de knuppel in het hoenderhok gooide: “Wat een onnatuurlijk proces, die feedback regels!” Iedereen was het eens – dit werkt zo niet!

 

Conclusie: we stoppen met feedback

Conclusie: we stoppen met feedback geven. Nou ja om het te doen volgens de feedbackregels. Want je moet zooo je best doen om het niet op de persoon maar op de situatie te betrekken dat het tenenkrommend is en niet meer eigen overkomt. En ook het volgen van het proces vergt moeite, zo niet kortsluiting bij een aantal van ons. Daar komt nog bij dat sommigen gewoon eerst willen nadenken voordat ze zich uiten.

Sowieso sturen onze meer introverte collega’s liever eerst een mail en praten daarna 1-op-1.

 

Ruimte reserveren

Kortom: we geven vanaf nu allemaal feedback op onze eigen manier. Wel zorgen we ervoor dat er altijd een moment is op de agenda om feedback te geven tijdens de Epic Friday’s en tijdens de wekelijkse stand-up’s.

Want we zijn allemaal wel overtuigd dat feedback essentieel is om onszelf te blijven verbeteren. Als individu én als team.

Picture of Marco Hout

Marco Hout

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Sjaak Hoogstraaten

Enquête-antwoorden opslaan op de Case

Voor het meten en verbeteren van het serviceniveau kan na het sluiten van een Case in Salesforce een enquête worden gestuurd. Deze kan gestuurd worden

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party