Deep Democracy​

Met afstand de meest waardevolle Epic van afgelopen kwartaal: Deep Democracy. En hier lees je waarom het ook voor jou interessant kan zijn.  

Herken je dat, trage besluitvorming? 

Als je alles samen beslist én groeit, dan worden effectieve overleggen al snel Poolse landdagen. Onze besluitvorming werd dus traag. Heel traag. Zo traag dat sommigen van ons stiekem aan het Robloxen waren tijdens deze overleggen. Net voordat we helemaal geen belangrijke besluiten meer namen, kwam er vanuit één van de collega’s een voorstel ‘laten we Deep Democraty invoeren’. 

Op naar beter 

Op z’n Younicorps huurden we een expert in. Want we je kan niet overal heel goed in zijn. De expert werd @Luuk van het Semco Style Institute. Samen hebben we de theoretische basis van Deep Democracy verkend én intensief geoefend.  

We hebben ons daarbij gericht op het proces als de manier waarop we tot gedragen beslissingen komen. Maar dan veel sneller én met veel meer betrokkenheid. Dat is gelukt! Moraal: we hebben Deep Democracy geadopteerd en het zit steeds meer in ons dna.

Wil jij ook? 

Ben je benieuwd of Deep Democracy ook iets voor jouw team of organisatie is? Of wil je gewoon meer inzicht in hoe wij deze aanpak in de praktijk toepassen? Laat het ons weten. We delen graag onze ervaringen en inzichten met je. Ook gaan we samen met jouw team(s) aan de slag om besluitvorming te versnellen met meer betrokkenheid  

 

Meer over Deep Democracy  

Deep Democracy is een besluitvormingsmodel dat is ontworpen om alle stemmen en perspectieven binnen een groep te waarderen en te integreren. Zelfs bij diegenen die minder vaak gehoord worden. Het gaat verder dan traditionele meerderheidsstemming en bevordert inclusiviteit en gelijkheid in besluitvorming.  

Enkele kenmerken van Deep Democracy zijn onder andere:  

  • Inclusiviteit: Alle stemmen tellen, ongeacht achtergrond, positie of hiërarchie. 
  • Conflictbeheer: Het model moedigt open discussies aan, zelfs over tegenstrijdige standpunten, en helpt bij het vinden van constructieve oplossingen voor conflicten. 
  • Besluitvorming met consent: Beslissingen worden niet alleen genomen op basis van meerderheid, maar vereisen “consent,” wat betekent dat niemand bezwaar heeft tegen het besluit. 

 

Waarom Deep Democracy steeds meer in opkomst is. 

In een tijdperk waarin inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel staan, wint Deep Democracy snel aan populariteit als een krachtig hulpmiddel voor besluitvorming.  

Het model gaat verder dan traditionele methoden. Door de nadruk te leggen op het horen van alle stemmen, ongeacht achtergrond, positie of hiërarchie. Het biedt een gestructureerde aanpak voor open discussies, zelfs over tegenstrijdige standpunten, en moedigt het vinden van constructieve oplossingen voor conflicten aan.  

 

Consent 

Wat Deep Democracy uniek maakt, is het principe van besluitvorming met “consent.” Wat betekent dat beslissingen worden genomen wanneer niemand bezwaar maakt. Hierdoor kunnen groepen sneller en effectiever besluiten nemen. Terwijl ze tegelijkertijd de betrokkenheid en tevredenheid van teamleden vergroten.  

Met de groeiende complexiteit van problemen waarmee organisaties worden geconfronteerd, biedt Deep Democracy een waardevol middel om diepgaande inzichten en oplossingen te genereren. Het model voorziet in de behoefte aan inclusiviteit, effectieve besluitvorming en conflictbeheer en wordt steeds vaker omarmd als een waardevol instrument in de hedendaagse samenwerkingsomgeving. 

 

Leestip  

Als je zelf aan de slag wilt om teams hierop te coachen, dan is het boek ‘Deep Democraty’ (duh) van Jitske Kramer een must read.

Picture of Marco Hout

Marco Hout

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party