Digitale Toegankelijkheid, ook jij wilt (en moet) hieraan voldoen

Digitale toegankelijkheid. Het klinkt niet als het meest opwindende onderwerp. Maar het is van cruciaal belang. Maar liefst 22% van de Nederlandse bevolking heeft baat heeft bij digitaal toegankelijke websites en apps! Het gaat om mensen met verschillende beperkingen, zoals mensen met dyslexie, slechtzienden of met een angststoornis. Maar ook om ouderen die mogelijk minder digitaal vaardig zijn. 

 

Voor overheden al verplicht. Maar straks ook voor bedrijven met een webshop 

Voor overheidsinstanties is digitale toegankelijkheid al verplichte kost sinds 2022. Ook commerciële organisaties krijgen te maken met verplicht voldoen aan digitale toegankelijkheid. Momenteel is het nog geen wettelijke verplichting voor bedrijven. Daar komt in verandering in rond 2025. Om (digitale) inclusiviteit te bevorderen, heeft de Europese Unie de European Accessibility Act (Europese Toegankelijkheidswetgeving) aangenomen. Deze wet is gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid van producten en diensten voor mensen met beperkingen en ouderen.

 

Inclusief met de European Accessibility Act  

De European Accessibility Act is een baanbrekende wetgeving die tot doel heeft de digitale en fysieke wereld toegankelijker te maken voor iedereen. Het richt zich op een breed scala van producten en diensten. Van smartphones en websites tot geldautomaten en kassaterminals. Deze wet stelt normen vast voor toegankelijkheid. Wat betekent dat producten en diensten zodanig moeten worden ontworpen en geleverd, dat ze bruikbaar zijn voor alle inwoners. Ongeacht hun beperkingen.

 

Wat moet je er van weten  

Je moet je verdiepen in de impact van de European Accessibility Act op je activiteiten. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:

  • Toepassingsgebied: De wet is van toepassing op een breed scala van producten en diensten. Van informatietechnologie en telecommunicatie tot consumentenproducten zoals wasmachines en kassa’s.
  • Verplichtingen: Onder de wet moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun producten en diensten voldoen aan de toegankelijkheidsnormen die in de wet zijn vastgelegd. Dit omvat het aanbieden van alternatieve formaten, zoals braille of gesproken tekst, en het zorgen voor toegankelijke gebruikersinterfaces op digitale platforms.
  • Website Toegankelijkheid: De wet heeft specifieke bepalingen met betrekking tot website toegankelijkheid. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun websites voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), waardoor ze toegankelijk zijn voor mensen met verschillende beperkingen.
  • Overgangsperiode: Bedrijven hebben enige tijd om aan de wet te voldoen. De precieze termijnen variëren afhankelijk van het type product of dienst, maar over het algemeen hebben bedrijven enkele jaren om aan de normen te voldoen.
  • Straffen: Niet-naleving van de European Accessibility Act kan leiden tot boetes en andere juridische gevolgen, dus bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze op tijd voldoen aan de normen.
 

Waarom wil je er nu al iets mee doen? 

Je hebt dus nog even. Waarom zou je als commerciële organisatie dan nu al met digitale toegankelijkheid aan de slag gaan? Hier zijn enkele belangrijke redenen:

  1. Je vergroot je doelgroep: Door te zorgen voor digitale toegankelijkheid, vergroot je je potentiële doelgroep en dus je omzet. Dit omvat niet alleen mensen met beperkingen, maar ook oudere consumenten.
  2. Je voorkomt toekomstige kosten: Wachten tot 2025 betekent mogelijk dat je overhaaste en kostbare aanpassingen moet doorvoeren om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Door nu actie te ondernemen spreid je de investering en vermijd je onnodige (werk)druk.
  3. Positieve reputatie: Organisaties die proactief zijn op het gebied van digitale toegankelijkheid worden gewaardeerd en gerespecteerd door klanten en de samenleving als geheel. Het draagt daarom bij aan een positieve reputatie en klantenloyaliteit.
 

Start nu met website toegankelijkheid 

Wil je nu al meer omzet of een voorsprong op je concurrentie? Start dan met het onderzoeken van je website en webshop op digitale toegankelijkheid. We helpen je door je site of shop te onderzoeken (conform WCAG) en leveren een verbeterrapport op waarmee je direct aan de slag kan. Als je wilt, dan helpen we je bij het doorvoeren van die verbeteringen.

 

Vanuit ons zusterbedrijf Accessy.club helpen we al tientallen (overheids)organisaties met het verbeteren van de digitale toegankelijkheid. We doen website onderzoeken, geven trainingen en leveren consultants en projectleiders. Onze expertise op Pega, Salesforce en QuandaGo combineren we zo met de expertise op het toegankelijkheidsdomein. En daar wordt je snel beter van.

Dus op naar een meer inclusief Nederland. Met als bijvangst meer omzet en winst.

Picture of Leonie Schoorl

Leonie Schoorl

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Marco Hout

Deep Democracy​

Met afstand de meest waardevolle Epic van afgelopen kwartaal: Deep Democracy. En hier lees je waarom het ook voor jou interessant kan zijn.   Herken je

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party