Coaching bij MKB

Coaching

Mijn belangrijkste reden om in dienst te treden bij Younicorp is dat wij bij Younicorp geloven dat je het beste resultaat kunt leveren wanneer je optimaal samenwerkt in je team. Maar deze samenwerking is in de praktijk lang niet altijd vanzelfsprekend. Het verbeteren van samenwerking gaat niet vanzelf. Dit is ook werk, en vereist bepaalde vaardigheden en begeleiding. Iemand die ons hierbij altijd goed bijstaat is onze coach Judith.

Judith komt niet alleen regelmatig langs op onze Epic Fridays, maar we gunnen haar bijdrage óók aan onze klanten. En daarom biedt Younicorp deze begeleiding ook daadwerkelijk aan bij onze klanten!

Goed functionerende teams

Wij wensen onze klanten goed functionerende teams toe. Maar eerlijk is eerlijk, nog belangrijker vinden wij het dat onze Younicorp collega’s werken in een team dat goed samenwerkt waardoor iedereen met plezier naar het werk gaat. Voor klanten is het accepteren van dit aanbod niet altijd vanzelfsprekend. Hoewel ze niet voor de coach hoeven te betalen weet je nooit of je niet wordt overspoeld met Younicorp promotie, terwijl je medewerkers ondertussen geen tijd kunnen besteden aan “hun echte werk”.

Coaching voor MKB Brandstof

Wij waren dus ook erg blij dat MKB-Brandstof open stond voor een coachingsessie door Judith. MKB-Brandstof is een relatief kleine organisatie die veel processen professioneel heeft ingericht en die veel oog heeft voor een open cultuur. Ik was wel benieuwd of Judith in deze omgeving ook nog waarde kon toevoegen.

In verband met de druk op het project vond deze coaching op kantoor plaats. Hier zaten we een ochtend samen met het team om begeleid door Judith met elkaar energiegevers en energievreters te bespreken. De ochtend verliep in goede sfeer, maar aan het eind van de ochtend concludeerden we dat het rijtje benodigde acties weinig afweek van de standaard retro uitkomsten die wegens tijdgebrek altijd weer ondersneeuwden. “same-old, same-old…”.

Magie naar afloop

De magie vond eigenlijk plaats na afloop: diverse collega’s stelden elkaar de vraag waarom wij nooit prioriteit gaven aan deze, voor onszelf zo belangrijke, acties. Het zaadje bleek toch geplant om samen te gaan onderzoeken hoe we als team nog verder kunnen groeien. Een vervolg was geboren!

Dit vervolg vond plaats in de vorm van een tweede, door MKB zelf geïnitieerde sessie waarbij we met Judith in een mooie locatie onder de Hofbogen in Rotterdam, dus weg van de eigen werkplek, een hele dag verder konden werken aan onze teamdynamiek. Een dag met goede resultaten waar alle betrokkenen positief op terugkijken. Terugkijkend zijn er denk ik een aantal factoren die hebben bijgedragen aan dit succes.

 • Vertrouwelijke sfeer
  Door het stellen van de juiste vragen en maken van de juiste afspraken is een coach getraind om een sfeer van vertrouwen te creëren en behouden. Uiteraard door te benoemen dat alles wat in de sessie besproken wordt vertrouwelijk is. Maar ook door op de juiste momenten door te vragen om ook de zaken die normaal gesproken worden aangenomen, daadwerkelijk uit te spreken. 
 • Objectieve buitenstaander
  Als objectieve buitenstaander kan of moet een coach zich onafhankelijk opstellen. Zij weet niets van ingesleten patronen of van aangenomen vanzelfsprekendheden. Dit leidt ertoe dat aannames vaker worden uitgesproken en toegelicht. Hierdoor kunnen ook minder productieve patronen worden besproken en waar mogelijk kunnen er afspraken worden gemaakt om ze te doorbreken.
 • Voldoende tijd
  Tijdens een coachsessie met een team is er veel te bespreken. In ieder geval behoeftes, aannames, drijfveren, context om er maar een paar te noemen. Wanneer dit allemaal in de eerder genoemde vertrouwelijke sfeer moet worden besproken vliegt de tijd voorbij. Tijdens de eerste sessie bleek al dat er tijd miste om de aangedragen informatie echt goed met elkaar te bespreken. Rond lunchtijd moesten we immers weer “aan het werk”. Ook in de tweede sessie hebben we de agenda moeten inkorten, maar in de tijd die we tot onze beschikking hadden hebben we daadwerkelijk voortgang kunnen boeken. In mijn ogen een voortgang met een waarde die de tijdsinvestering van iedereen zeker rechtvaardigt.
 • Weg van de werkplek
  Als laatste denk ik dat het feit dat we op een andere locatie zaten dan het eigen kantoor. Daarnaast hadden we van tevoren duidelijk aangegeven dat we deze dag alleen in geval van nood bereikbaar zouden zijn. Hierdoor kon iedereen met volledige aandacht deelnemen aan de dag, zonder afleiding van langslopende collega’s die ons onbewust zouden kunnen herinneren aan lopende taken.

Happiness score

Het is leuk om te zien dat de “happiness score” van het team na deze coaching extra in de lift zit. Dit is ook het gevolg dat werk van een groot project de afgelopen maanden nu in stappen live wordt gezet, maar de sessie met Judith is in de afgelopen retro’s nog regelmatig genoemd als grote positieve bijdrage.

MKB-Brandstof, dank dat ik dit met jullie heb mogen meemaken!

Picture of Marco Bussemaker

Marco Bussemaker

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Marco Hout

We stoppen met feedback geven!

De meest waardevolle Epic van dit kwartaal was die over aanspreken. Oftewel het geven van feedback. Vorig kwartaal hebben we Deep Democracy ingevoerd Deep Democracy

Sjaak Hoogstraaten

Enquête-antwoorden opslaan op de Case

Voor het meten en verbeteren van het serviceniveau kan na het sluiten van een Case in Salesforce een enquête worden gestuurd. Deze kan gestuurd worden

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party