Epic Fridays

Binnen Younicorp kennen wij onze Epic Friday. Dat is één dag in de twee weken waar de focus niet ligt op (directe) inzet voor onze klanten. Maar op bouwen aan Younicorp, bouwen aan onze samenwerking en op het hebben van plezier.

Dat klinkt geweldig (en dat is het ook), maar een dergelijke dag is niet zo vanzelfsprekend. En eerlijk gezegd was ik, toen ik 1,5 jaar geleden in dienst kwam, benieuwd of we deze belofte konden waarmaken. 1 dag per twee weken geen uren maken voor de klant betekent in traditionele managementtermen 10% extra kosten of in ieder geval slechts 90% van een “normale omzet”. Als het even tegenzit dan is schrappen van “de Epic” de makkelijkste manier om kosten te besparen en extra omzet te genereren. Maar bij het bespreken van een lijstje maatregelen “wat te doen wanneer het even tegenzit” eindigde het schrappen van ‘de Epic” helemaal onder aan de lijst.

Waarom zijn de Epics zo waardevol? 

Als je onze LinkedIn posts mag geloven dan zitten we met zijn allen om de week op de (duurzame, elektrische) crossmotor, liggen we op een body board, zeilen we op platbodems, dobberen we door de grachten van Den Bosch, beklimmen we de Pyramide van Austerlitz of rijden we in dure sportauto’s. En natuurlijk doen we dat. En natuurlijk is dat leuk. En natuurlijk is het leuk om als “Epic master” te proberen om je collega’s kennis te laten maken met een leuke activiteit, liefst gerelateerd aan jouw passie.

Maar de Epic is veel meer. Alleen dat is wat moeilijker in een LinkedIn post met een leuke foto en een korte tekst te vatten. Op de Epic bouwen we namelijk samen aan Younicorp. We spreken over heden, verleden en toekomst. Maar ook maken we plannen en werken we aan de uitvoering hiervan. Hierbij maken we gebruik van elkaars sterke punten en helpen we elkaar bij het verbeteren van zwaktes als daar behoefte aan is. Of laten we de zwakte links liggen omdat ontwikkelen van kwaliteiten zoveel waardevoller is.

Huiscoach

Deze ontwikkeling gaat niet vanzelf. Soms liggen onderwerpen gevoelig. Dan is het beter om te zorgen voor deskundige begeleiding. Daarvoor hebben wij gelukkig onze huiscoach Judith. Zij helpt ons om in een veilige open setting ook moeilijker onderwerpen te bespreken. Het resultaat is dat ik aan het eind van de Epic vaak vol positieve energie naar huis toe rijd.

En na bijna twee jaar leidt dat tot de situatie dat ik denk, als ik vrienden en kennissen spreek over hun werk en de ontwikkelingen daarbinnen, dat wij unieke open en plezierige manier van samenwerken met elkaar hebben weten te ontwikkelen.

Gaat het dan allemaal goed? 

Betekent dit nou dat wij met onze Epics het ei van Columbus voor de ultieme organisatiecultuur hebben uitgevonden? Was het maar zo gemakkelijk. Nog steeds is het makkelijker om plannen te maken dan om ze daadwerkelijk uit te voeren. Natuurlijk is het moeilijk om naast 100% commitment aan je klantproject ook nog te werken aan je Younicorp taken. Maar we bereiken wel veel.

En niet eerder heb ik mij zo verbonden gevoeld met mijn collega’s. Niet eerder werkte ik zo effectief en leuk met mijn collega’s samen en niet eerder zag een kleine zweem van jaloezie in de ogen van mijn familie als ze me vragen “heb je weer een Epic deze vrijdag?”

Picture of Marco Bussemaker

Marco Bussemaker

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Marco Hout

Deep Democracy​

Met afstand de meest waardevolle Epic van afgelopen kwartaal: Deep Democracy. En hier lees je waarom het ook voor jou interessant kan zijn.   Herken je

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party