Betere toegankelijkheid en UX met Pega Cosmos en DX API

De mensen die mij beter kennen weten het: UX is niet mijn sterkste kant. En dat is jammer. Want een goede UX, of beter User eXperience, is cruciaal voor optimaal gebruik van een applicatie. En daarmee voor de mate van succes van een project. Gelukkig heeft Pega veel aandacht voor dit aspect en ontwikkelt Pega continue zijn platform: naast de DX API zetten nu ook vol in op de doorontwikkeling van Pega Cosmos. Daardoor wordt mijn leven (met onderkende zwaktes 😉 ) steeds makkelijker

Digitale toegankelijkheid

Hoewel een gebruikersinterface dus heel belangrijk is voor een applicatie heb ik mij, waarschijnlijk door mijn achtergrond in de Business Intelligence, altijd kunnen richten op de data en vanuit daar op processen en decisioning. Als de data er niet was of niet kon worden opgehaald, dan moest deze worden ingevoerd. Hoe en door wie had ik daarbij altijd te weinig voor ogen. Laat staan dat ik er al aan dacht hoe deze data door kleurenblinde, slechtziende welke gebruiker dan ook zou moeten kunnen worden ingevoerd of geraadpleegd.

Schaamte

Ik schaam mij dus te moeten zeggen dat ik pas 3 jaar geleden via mijn collega Marco Hout leerde over digitale toegankelijkheid en de WCAG standaarden. Marco, of Houtje zoals wij hem binnen Younicorp mogen noemen om naamsverwarring te voorkomen, mogen we inmiddels wel als lopende kennisbank voor toegankelijkheideisen beschouwen.

Pega en digitale toegankelijkheid

Gelukkig leerde ik rond dat zelfde moment dat Pega in haar platform allerlei functionaliteiten kent om digitale toegankelijkheid te ondersteunen. Daarnaast bestaan er controlemogelijkheden om te kijken of Pega-applicaties aan deze WCAG standaarden voldoen.

Blinde vlek?

In  my defence: ik herinner mij geen enkele situatie waarin een collega Pega ontwikkelaar mij iets vertelde in de trant van “wij moeten onze UI nog even toetsen op juiste metadata en kleurgebruik”. Ik heb dus de indruk dat ik niet de enige ontwikkelaar ben met deze blinde vlek.

Ontvlechting front-end

Voor een UX Noob als ik vinden er gelukkig prettige ontwikkelingen plaats. De ontvlechting van de front-end en de processing. Pega zet vol in op ontwikkeling van Cosmos (React), en in mijn vorige opdracht heb ik al enorme voordelen mogen ervaren van het gebruik van de DX API. In dat geval in combinatie met Angular, zoals je in de handout over de DX API bij de Rabobank kan lezen.

Hoewel je kan beargumenteren dat deze ontvlechting leidt tot mogelijke vertraging in applicatieontwikkeling omdat er extra keuzes kunnen en moeten worden gemaakt m.b.t. front-end inrichting, zijn er een aantal belangrijke voordelen. Dat zijn:

  • Naadloze integratie in het gebruikersportaal. Door deze ontwikkeling is het mogelijk om een generieke front-end te ontwikkelen voor je totale applicatielandschap. Natuurlijk kun je dit landschap ook via Pega ontsluiten (en ik als Pega bemoeial zal daar nooit tegen zijn), maar soms is dat niet nodig.
  • De ontwikkeling vraagt om explicieter definiëren van een aantal front-end objecten: De figuurlijke lego bouwstenen waarmee je je front-end, of in bredere zin je klantreis, in elkaar klikt.
  • Bovenstaande redenen gecombineerd leiden tot een noodzaak tot afstemming. Afstemming over afhankelijkheden, integratie en een generieke klantervaring over alle platformen (in mijn ogen succesfactoren voor een project) worden hiermee vanzelfsprekender. En dit leidt, maar misschien ga ik nu te snel, tot een organisatie breed Agile IT landschap.
  • Maar last but not least: de front-end objecten zullen ook meer zijn gestandaardiseerd, duidelijker zijn gedocumenteerd en daarmee vaker voldoen aan de noodzakelijke toegankelijkheideisen. En zo houd ik meer tijd over voor mijn geliefde data, processen en decisioning.

Meer weten?

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid binnen Pega? Neem dan gerust contact met mij op. 

Picture of Marco Bussemaker

Marco Bussemaker

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Marco Hout

Deep Democracy​

Met afstand de meest waardevolle Epic van afgelopen kwartaal: Deep Democracy. En hier lees je waarom het ook voor jou interessant kan zijn.   Herken je

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party