De kracht van het ontwerp


Afgelopen juni waren wij weer in Las Vegas. PegaWorld! Al noemt Pega het geloof ik al jaren PegaWorld Inspire, de meeste collega’s zullen deze toevoeging niet nodig vinden. Eindelijk weer eens in levende lijve. Ook dat hadden we een tijdje gemist. En heel goed om te zien dat Pega nog altijd voorop loopt bij de ontwikkeling van hun low code platform. En natuurlijk ging het veel over Artificial Intelligence een “gamechanger” in ons vakgebied. Weliswaar wordt wat mij betreft iets te vaak de illusie gewekt dat de “middleman”, in dit geval de ontwikkelaar/ontwerper, binnenkort overbodig wordt (daarover vast nog wel een keer meer in een volgende blog), de capabilities die hiermee beschikbaar komen zullen onmisbaar blijken in de toekomst.

Workshop

Voor mij was PegaWorld alleen al onvergetelijk door mijn workshop op dag 0. Al een tijd hikte ik tegen het LSA examen aan. Zoals hierboven beschreven zit Pega niet stil, en dat was in 2008, het jaar dat ik met Pega aan de slag ging, niet anders. Decisioning, mobile capabilities, robotics, nieuwe UI concepten werden naast de toch al snel gaande ontwikkelingen van de technische trends (waar is de ESB, maar inmiddels ook alweer de wsdl gebleven?) aan het platform toegevoegd. En van al die die capabilities vind ik dat ik hier over moet kunnen uitleggen wat de waarde is, maar ook dat ik mijn collega’s ontwikkelaars snel weer op weg moet kunnen helpen wanneer ze vastlopen.. En dat is veel. Heel veel om te onthouden voor een blonde tukker als ik.

Maar op de workshop leerde ik dat het LSA examen niet gaat over “Hoe moet je al die onderdelen bouwen?”, maar over de vraag “Hoe zou een LSA het moeten ontwerpen?”. En daarmee kwam het LSA examen ineens een stuk dichter binnen handbereik. Want als nog altijd trotse student uit Maastricht snap ik vaak wel de grote lijnen en weet ik waar ik de details kan vinden.

Mijn enthousiasme voor Pega bevestigd

En daarmee zijn we terug bij de hoofdreden waarom ik ooit voor Pega ben gevallen. De mogelijkheid om de verschillende functionaliteiten te realiseren en naar behoefte functionaliteiten zeer generiek op te bouwen (“zo doen wij dat binnen organisatie x”) of juist zeer specifiek voor uitzonderingssituaties (“zo doen wij dat voor product A in divisie B voor klant C via kanaal D”). Het ontwerpen van al deze functionaliteiten en logica op een begrijpelijke en beheerbare manier is de hoofdtaak van een LSA. En de vragen op het examen toetsen of je deze concepten goed begrijpt. Een goed ontwerp ontketent immers de kracht van Pega.

En met dit uitgangspunt in het achterhoofd bleek het LSA examen opeens verassend eenvoudig te halen. Nu nog even op voor “part 2” 😉

Picture of Marco Bussemaker

Marco Bussemaker

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Marco Hout

We stoppen met feedback geven!

De meest waardevolle Epic van dit kwartaal was die over aanspreken. Oftewel het geven van feedback. Vorig kwartaal hebben we Deep Democracy ingevoerd Deep Democracy

Sjaak Hoogstraaten

Enquête-antwoorden opslaan op de Case

Voor het meten en verbeteren van het serviceniveau kan na het sluiten van een Case in Salesforce een enquête worden gestuurd. Deze kan gestuurd worden

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party