Hoe help je elkaar uit de brand? 

Onlangs heb ik het genoegen gehad een team-dag te organiseren voor Achmea. Dat werd een vlammend succes.

Een teamdag verzorgd door Younicorp?

Goede Pega consultants bij elkaar maakt nog geen high performance team. Zelfs niet bij Achmea. Daarom wordt er bij Younicorp veel gecoacht op houding, gedrag en groepsdynamiek. Ook ‘coachen’ we klantteams waar wij onderdeel van zijn. Inclusief de Pega consultants van andere organisaties en die van de klant. Want het gaat erom gemeenschappelijk dezelfde doelen na te streven én continu de productiviteit en effectiviteit te verbeteren. En dat kan alleen als je als een (h)echt team samenwerkt.

De theorie: effectief communiceren

We begonnen deze zonnige dag in Epe. Waar we starten met een sessie over effectief communiceren in teams. Younicorp huiscoach Judith nam ons mee in een uitgebreid ochtendprogramma over MBTI en ieders persoonlijke MBTI-profiel. MBTI is een model om inzicht te bieden in de verschillende gedragsstijlen binnen het team.

Stof tot handelen

Dit bleek voor mijn collega’s bij Achmea nieuwe stof. En bracht zodoende ook nieuwe inzichten naar boven. Het was daarbij erg leuk en bijzonder nuttig te zien hoe je op een laagdrempelige manier een beter beeld krijgt van de drijfveren en (mogelijke) valkuilen van je teamgenoten. En hoe daarmee om te gaan.

De praktijk: brandweer survival

Na wat luchtige lunchpraat was het tijd voor het tweede deel van de dag: BrandweerSurvival! Een bijzonder leuk activiteitenpakket verzorgd door Cees de brandweerman. Een echte aanrader.

Door verschillende opdrachten uit te voeren, leer je over de vele aspecten van het brandweerpersoon zijn. Daarnaast zijn de lessen in veel gevallen goed toepasbaar op werken in teamverband, zoals ons Achmea Pega Scrumteam.

Communicatie

Zo waren er oefeningen waarbij communicatie centraal stond en het onderling zoeken naar oplossingen gestimuleerd werd.

We bouwden samen hele constructies om water van A naar B te krijgen. Dit uiteraard met de nodige complicaties.

Erg interessant om te zien hoe je dan als team moet schakelen en hoe effectief communiceren daarbij helpt.

Brandjes blussen

Uiteraard werden er die middag ook wat ‘echte’ brandjes geblust. Zo weten we nu allemaal hoe je bepaalde gevaren omtrent blussen het beste aan kan pakken. Geen water op een olievuur gooien! Wellicht iets wat je al weet. Maar het ziet er stiekem toch wel heel gaaf uit als er gedemonstreerd wordt hoe dat uit de hand kan lopen.

Elkaar redden

Gelukkig hadden we na deze oefeningen allemaal nog beide wenkbrauwen. Zodat we daarna ook nog een hele interessante oefening in twee teams konden doen.

Daarbij was het ene team dan verantwoordelijk om het andere team uit een brandend gebouw te redden. Hiervoor werd natuurlijk niemand echt in gevaar gebracht. Behalve dat de speciale brillen die we op kregen om een rokerige kamer te simuleren, je nog best tegen een muur op konden laten lopen. Maar laat dat nou bij brandweermannen/vrouwen helemaal niet een verkeerd iets zijn. Altijd een gebouw uitkammen met één hand aan de muur. Het is namelijk heel belangrijk dat je de weg terug op die manier ook nog kan vinden.

Het vergelijk met documentatie bijhouden in een Pega project is wellicht wat ver gezocht maar overeenkomsten zijn er zeker. Ook leuk om te merken wat er gebeurt als de situatie verandert (er kan natuurlijk iets omvallen op je pad) en je op zoek moet naar een punt van herkenning. Om zo de weg weer te kunnen vervolgen. Daarvan kan ik uit eigen ervaring in ieder geval zeggen dat het vooral zorgt voor vermaak bij collega’s die op dat moment geen zicht belemmerende brillen dragen.

Rookkamer

Na iedereen in veiligheid te hebben gebracht en onszelf weer uit de (toch vrij warme) brandweerpakken te hebben gehesen, mochten we ook nog even ervaren hoe zo’n kamer gevuld met rook echt voelde. In een wat kleinere ruimte had Cees het ondertussen blank gezet van de rook. En dat was in dit geval dan nog slechts witte rook. Waarbij hij vertelde dat je in een echte situatie (met zwarte rook) helemaal geen hand voor ogen ziet. Terwijl we daar met z’n allen stonden te wachten tot de discolampen aan zouden gaan, begon er wel een ander lampje te branden.

Want wanneer je als team moet navigeren met beperkt zicht, is wederom communicatie het allerbelangrijkste. En toen dit in de praktijk getoetst werd door een opdracht waarbij we op afstand instructies moesten doorgeven voor een te bouwen constructie, werd het belang van én het begrip voor ieders communicatiestijl steeds helderder. Het was dan ook leuk om te merken hoe het ochtendprogramma hierdoor eigenlijk heel mooi aansloot bij de verschillende oefeningen die we zojuist hadden gedaan.

Napraten

Tijd om dit even met z’n allen na te bespreken (en wat vloeibare verkoeling te consumeren) was er tijdens de borrel waarmee we de dag afsloten.

Ik vond het een zeer geslaagde, leuke en tevens leerzame dag voor het gehele team! Ik wil daarom coach Judith en brandweerman Cees nogmaals bedanken voor hun geweldige hulp en inzet om samen met het gehele Achmea team deze dag tot zo’n succes te maken.

Brand Meester! 

Picture of Daan Duijnhouwer

Daan Duijnhouwer

Doorlezen?

Meer blog artikelen

Marco Hout

Deep Democracy​

Met afstand de meest waardevolle Epic van afgelopen kwartaal: Deep Democracy. En hier lees je waarom het ook voor jou interessant kan zijn.   Herken je

Kom je ook bij ons werken?

Bij younicorp draait het op en om jou!

Afbeelding office party